Dammlöt's Kennel 30 år! 1980-2010

Kennel Dammlöt's föder upp långhårig Tax, samtliga storlekar, sedan 1980. Men framför allt inriktat på dvärg- och kanintax.
År1994  fick kenneln Utmärkelsetecknet i Guld för: Framgångsrik uppfödning av Långhårig Tax.

År 2002 fick kenneln mottaga Bruksuppfödarpris i Guld för uppfödning avJaktprovsmeriterade Taxar av Svenska Taxklubben.
År 2008 fick vi mottaga utmärkelsen Bruksuppfödarpris i Guld HögreValör.

Vi i vår familj består i dag av Eva med maken Jan-Olov. Eva är den som står för det stora intresset, men med Jan-Olovs hjälp kan det arbetet underlättas då han ofta får ta hand om husets hundar då Eva är ute på utställningar eller jaktprov osv

Ett stort intresse var att gå i skogen och träna taxarna på Viltspår. Detta var något som taxarna uppskattade, och det blev många framgångar i spårskogen med taxarna från Dammlöt's. Eva passade även på att utbilda sig till Viltspårdomare och har sedan utbildningen 1995 hunnit döma ett stort antal taxar och andra raser.

Eva har har under drygt 10 år år haft uppdrag som styrelseledamot i Södermanlands Taxklubb.

Det började med en liten dvärgtax född 1977, Petronella, som kom till oss utan att vi egentligen hade tänkt oss rasen tax. Vi i familjen blev då mycket imponerade av denna lilla men ändå stora hund.

Hos familjen fanns vid det tillfället en Labrador retriver. Därefter hade familjen även en Amerikansk cockerspaniel och Bearded Collie. Hundintresset har alltid funnits. Men taxen blev den hund som blev kvar. Den tog över och ”vann”.
Barnen i familjen blev även de ”smittade” av mors hundintresse. Elisabeth dottern har numera en välkänd uppfödning av rasen Weimaraner under kennelnamnet Woksebs. Även sonen Anders hade under en tid hund av rasen Flat Coated Ret. Han hade även en kull valpar innan det uppdagades allergi och detta satte stopp för vidare hundar i hans familj.

Petronella blev vår första långhåriga dvärgtax. Hon kom till oss mer av en slump, men fick naturligtvis stanna kvar. Kanske var hon inte världens vackraste, men tax, det var hon. Jag ställde ut henne vid två tillfällen, men lyckades endast med att få en tvåa i unghundsklass och då gav jag upp. Hon hade tre kullar och fick totalt sju valpar. En av dessa blev utställd, Dammlöt’s Pia S26870/79.

Pia fick på sin alla första utställning den 15 maj 1980 ett Ck, Cert Hon ställdes ut ytterligare och den 23 augusti 1980 blev hon BIR! Hon erhöll sedan ytterligare 2 BIR samt 2 BIM samt 1 CACIB. Detta bidrog till att intresset ökade och uppfödning av långhårig tax tog fart.
I år 2010 så får Dammlöt's Kennel fira 30-års Jubileum som uppfödare.